Cijfer

Gisteren een kleine mijlpaal. Zoonlief had een 7,4 voor een toets Nederlands. Het bijzondere er aan is, dat het zijn eerste cijfer in een jaar of twee is. En dat het ’t eerste echte resultaat is op weg naar zijn eindexamen. De toets is een zogenaamde PTA-toets en telt mee voor het schoolexamen.

Dat PTA is trouwens nog een verhaal apart. Nooit gedacht dat het zo ingewikkeld is, om een zorgvuldige planning te maken van alle leerstof voor alle eindexamenvakken voor een leerling. En na ‘Maastricht’ en het Calvijn College wil niemand meer een fout maken natuurlijk. Maar de coach van zoonlief heeft samen met collega’s die titanenklus geklaard. Nu ligt er een spoorboekje van lesstof en toetsen waarmee zoonlief stapje voor stapje zijn vmbo-t examen kan gaan realiseren.

“Nog 24 te gaan,” zei hij daar zelf over, toen hij blij thuiskwam van school en het goede nieuws van zijn gehaalde toets kon vertellen. 24? Ik checkte het even in het PTA-document dat de coach ons had gestuurd en zei: nee hoor, het zijn er 39. Dus nog 38. Hij keek even met me mee. Naast de vakken die hij al kende, zag hij ook wat termen die hij niet begreep. “CKV? Wat is dat voor onzin?” Cultureel-kunstzinnige vorming, legde ik uit. Zijn gezicht betrok alweer: “Maar ik kan helemaal niet tekenen, dan haal ik vast een 1.” Hij herinnerde zich, net als ik, nog goed zijn moeizame relatie met de tekenjuf in de eerste klas, die hem inderdaad eens een 1 had gegeven, met een desastreus effect op zijn motivatie.

Wat een verschil maakt het, bedacht ik me, hoe je met leraren en ook met leerlingen over cijfers praat. Toen ik gisteravond laat nog even ging kijken of hij wel sliep (nachtbrakers zijn die pubers soms), had het positieve nieuws van de dag gelukkig weer de overhand gekregen. Met slaperige stem herhaalde hij nog eens tegen niemand in het bijzonder: “Ik had een 7,4.”

Motivatie is een vreemd ding. Of je daar nu cijfers voor wilt gebruiken of niet, vandaag heb ik weer gezien dat het alleen werkt als je in contact met elkaar bent, als de relatie oprecht is.