Fiets

Dus de fiets van z’n zus moest opgehaald worden, bij de fietsenmaker. En in tegenstelling tot z’n zus zelf, z’n vader en z’n moeder, had zoonlief een dagje vrij. Dus je zou zeggen: dat doet hij dan wel even. Maar dan ken je hem niet.

Een van zijn bijzonderheden is zijn scherpe gevoel voor rechtvaardigheid en billijkheid. Als hij iets niet eerlijk vindt, dan zal hij dat zeggen. En als hem iets gevraagd wordt om te doen, wat hij onredelijk vindt, dan zal hij dat niet doen.
Vroeger verwarden we dat met onwil, egoïsme of luiheid. Maar hij hij heeft juist een heel sterke wil. Hij is doorgaans heel sociaal. En lui is hij zeker niet, al zal je dat ’s ochtends vroeg niet altijd zeggen. Zijn criteria voor wat dan precies rechtvaardig en billijk is, kunnen misschien nog wel wat verfijning gebruiken. Maar zo door de jaren heen hebben we hem aardig leren kennen in zijn opvattingen en afwegingen. De strijd daarover gaan we niet meer aan – tenminste, niet altijd.

En in zijn logica is een fiets ophalen voor zijn zus niet billijk. We vroegen het hem nog wel even, voor de zekerheid, maar het was tegen beter weten in. ‘Want zij doet ook nooit iets voor mij.” Pijnlijk, maar waar. Dat dat een reden heeft, waarom zij niet zo happig is om iets voor hem te doen, namelijk dat ze soms al moeite genoeg heeft met z’n gekke gedrag, dat doet voor hem in deze kwestie niet terzake.

Aan de andere kant, een verzoek, later op de dag, om nog snel even naar de supermarkt te gaan om wat mozzarella te halen voor op de pizza, is geen enkel probleem. Zelfs als hij die mozzarella zelf niet zal eten. Uiterlijk om half zes, had ik gezegd. En stipt om half zes fietst hij met z’n rugzakje naar de supermarkt. Bij terugkomst levert hij met een vrolijk ‘alsjeblieft!’ de boodschap af en vertrekt weer naar z’n kamer om verder te gamen.

Ergens is het ook een gave, om zo zwart/wit te kunnen denken, en zaken zo helder gescheiden te kunnen houden. Ongetwijfeld is er een rol voor hem later, waarin bij die kwaliteiten uitstekend zal kunnen inzetten.