Reprise

Korte samenvatting van het voorafgaande: toen zoonlief in maart 2017 thuis kwam te zitten, volgde een stressvolle zoektocht naar een oplossing. Na vele gesprekken en een bezoek aan een school voor speciaal onderwijs hakten we de knoop door en besloten dat hij na de zomer zou beginnen op 10-15 Agora Groesbeek. Daar begon hij op 22 augustus 2018 aan de herstart van zijn schoolloopbaan. De eerste dag nog wat spannend, maar vanaf de tweede dag is hij iedere dag gegaan.Vorig schooljaar was een overgangsjaar, waarin hij na alle stress van de jaren ervoor tot rust moest komen en opnieuw op zichzelf en volwassenen moest leren vertrouwen. Gaandeweg het jaar kwam er ruimte om met hem te praten over hoe hij verder zou willen. Lang verhaal kort: we ontwikkelden een plan om hem dit schooljaar vmbo-t examen te laten doen.
Daar pak ik de draad van de stukjes weer op, met zijn goedkeuring. Mijn behoefte om hierover te schrijven heeft twee kanten. Aan de ene kant is het voor mezelf, om op een rijtje te zetten wat er gebeurt. Een soort verwerking. Het blijft af en toe ingewikkeld, en iedere dag zijn er momenten dat we ons afvragen of we wel het goede doen.Aan de andere kant is het voor anderen. Ouders, leerlingen en leraren die ook worstelen met dit soort jongens (meestal jongens). Niet om te laten zien ‘hoe het moet’, maar om te inspireren, te delen, de mooie kanten en de moeilijke. We moeten meer verhalen vertellen over hoe onderwijs — en leven in het algemeen — is.